flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дистанційне судочинство потребує розвитку.

22 вересня 2022, 09:50

«Дистанційне судочинство забезпечить кращий доступ до правосуддя, в яких би умовах ми не знаходились», – наголосив член Вищої ради правосуддя Роман Маселко під час представлення групою експертів Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) попереднього аналізу законопроєктів про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного процесуального кодексу України та Господарського процесуального кодексу України (щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану).

Він зазначив, що необхідність переходу до дистанційного судочинства знаходить підтримку не лише всередині країни, а й синхронізується на міжнародному рівні. Такий підхід відповідає міжнародним стандартам і Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Член ВРП акцентував увагу, що дистанційне судочинство дає змогу громадянам отримати доступ до правосуддя, незважаючи на складні обставини сьогодення, і його застосування можливе в усіх формах судочинства, в тому числі кримінальному.

«Зі свого боку, я буду активно підтримувати можливість змін щодо дистанційного судочинства, а також їх розвиток та поглиблення. Ще донедавна я брав участь у багатьох процесах як адвокат і скажу відверто, що був у захваті від можливості участі онлайн у судовому засіданні. Розгляд справ в онлайн-форматі не лише забезпечив можливість продовжувати здійснення правосуддя, а й спростив багато процедур щодо участі в таких процесах, тому я однозначно підтримую запровадження дистанційного судочинства», – сказав він.

Водночас член ВРП висловив конструктивні пропозиції щодо доповнення законопроєктів.

«У змінах не відображена процедура підпису присяги свідком. У процесуальних кодексах необхідно чітко визначити, яким чином дається присяга, адже за надання завідомо неправдивих свідчень передбачена кримінальна відповідальність», – зауважив Роман Маселко.

Коментуючи проблему доступу до матеріалів справи, яка в умовах воєнного стану є ключовою, він зазначив: «Можуть бути випадки, коли в суддів взагалі немає доступу до матеріалів справи, бо вони залишилися у тому приміщенні, з якого суд переїхав. Доцільно передбачити норми, які дали б змогу уникнути блокування здійснення правосуддя із цієї причини. Наприклад, необхідно передбачити можливість за згодою сторін надсилати в електронній формі всі матеріали чи заповнювати їх через електронний суд, щоб судді бачили документи, навіть коли доступу до паперових носіїв справи наразі немає».

Член ВРП також висловився за більш чітке унормування питання письмового чи усного провадження під час апеляційного та касаційного розгляду в умовах воєнного стану.

Після зустрічі на основі обговорення та коментарів буде підготовлена остаточна версія експертного аналізу законопроєктів.

Захід організовано спільно Проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» та Європейською комісією з питань ефективності правосуддя.